Informatie uit het atelier (2000)


Een verslag van het werkproces aan een groter beeld in het voorjaar van 2000.

Momenteel werk ik aan een
grote stier "Lascaux". De lengte van kop tot staart is 160 cm. Op een metalen frame is kippengaas gespannen. Daarna volgde het gebruik van doeken in gips gedrenkt. Op deze gipslaag ben ik met klei gaan boetseren. Het origineel is dus niet geschikt om te bakken in de oven! Een gipsen mal in vier delen maakt het mogelijk een editie van drie stieren te maken voor de komende tentoonstellingen. De delen van de stier moeten apart in de oven gebakken worden op 1100 graden celcius. In maart kan ik de delen lijmen en afwerken met ijzeroxide. De zuil voor deze stier is ook gemaakt van terracotta en voorzien van "prehistorische" graveringen. Een van de graveringen is tot leven gekomen..... Dit grotere beeld zal ook aan de Rijksweg in Gulpen te vinden zijn tijdens mijn tentoonstelling in Galerie de Auw Sjoekelaatfabriek. Vanaf begin juni staat dit beeld in de voortuin van de galerie. 

 

 

 

 

 

De draadfiguur voordat het kippengaas bevestigd werd. 

 

 

 

De stier wordt in twee delen in de gipsen mal geduwd met grove chamotteklei.


 

 Het achterste deel van de stier....


Na het bakken zorgen metalen platen voor een
bevestigingssysteem.

Een gat in de romp geeft de mogelijkheid de montage binnenin af te maken. De dierfiguur is hiervoor ingegraven om makkelijk te werken.
Na de definitieve bevestiging is de stier voor het eerst rechtop te zien. De pin in het lijf past in een buis die diep in de grond is geslagen. Mijn werkplaats is na het bakken dus buiten! Horens, oren, poten en staart worden apart gemonteerd.

De zichtbare naad tussen de twee delen is met marmerkit gedicht en weggewerkt. De oren zijn aangehecht met lijm. De staart heeft als steun een draad.


 

 
De horens zijn een hoofdstuk apart. Iedere hoorn is gelast van massief ijzer! Ook nu weer is de marmerkit een nuttig hulpmiddel bij de montage.


 

 

 

 


De laatste fase van het monteren is zichtbaar. Alleen de poten ontbreken aan het lijf van dit dier. Deze poten zijn apart geboetseerd en in de oven gebakken vlak voor het scheiden van de markt. Na een werkproces van vier maanden is de sculptuur vier dagen voor de beurs bijna af. (Holland Art Fair 2000)
 

 Een dag voor de kunstbeurs is het beeld klaar voor een "statiefoto"!
        Stier Lascaux  in de takels voor
transport naar Gulpen juni 2000.


Copyright all pictures Paul Beckers